Alhamdulilah rezeki Allah...dapatlah gak makan udang galah..dah lame teringin nak makan udang galah masak lemak cili api nie..Ni la hasil first time my fiance pegi memancing kat Banting..So, ape lagi leen pun masak la utk kami makan tengah hari bersame...So dgn bermurah hatinye leen share resipi ni utk korang...sebab tak leh nak share masakan, share resipi pun jadi la yer =)



Udang Galah Masak Lemak Cili Api

Bahan-bahannye :
Udang galah
Cili api
Kunyit hidup
Santan
Sedikit air asam jawa
Daun kunyit (dihiris)
Serai (diketuk)

Cara-caranye:
1. Tumbuk cili api dan kunyit hidup hingga lumat
2. Masukkan bahan yg telah ditumbuk ke dalam periuk yg telah dipanaskan
3. Tunggu hingga cili masak kemudian masukkan santan cair
4. Setelah mendidih, masukkan sedikit air jawa, santan pekat dan serai
5. Tunggu hingga mendidih sekali lagi, kemudian masukkan udang galah dan akhir sekali hirisan daun kunyit
6. Masukkan sedikit garam sebagai bahan perasa
7. Setelah masak, siap utk dihidangkan...dan dimakan..:)

2 comments:

Bali Tour said...

Nampak sedap
terima kasih atas recipenya :)

.:: LeeN ::. said...

same2..
try la nanti..^_^