First time leen wat roti jala...sebab my fiance terigin nak makan roti jala..ni la rupenye...naseb baek la jadik..sedap pun sedap...hihi...



Macam biase leen share resipi ni untuk korang...

Roti Jala & Kuah Kari Daging

Adunan roti :

Bahan-bahannye:
1/2 kilo tepung gandum
1 biji telur
Sedikit garam
Air
Serbuk kunyit/pewarna (ikut suke nak gune pewarna or serbuk kunyit)

Cara-caranye:
1. Campur kesemua bahan dan gaul dengan sebati
2. Kisar adunan untuk mendapatkan hasil yang lebih halus
3. Menjala roti jala di atas kuali dengan acuan mengikut kreativiti masing-masing ^_^

Kuah Kari Daging :

Bahan-bahannye:
Bawang merah - dikisar
Bawang putih - dikisar
Halia - dikisar
Cili kering - dikisar
Serbuk kari daging BABAS
Daging (rebus dulu selame 1 jam..kalo nak gune ayam pun boleh..)
Kentang
Santan
Daun kari
Asam keping
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit garam dan gula

Cara-caranye:
1.Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar
2. Masukkan serbuk kari BABAS dan tunggu hingga masak
3. Masukkan santan dan tunggu hingga mendidih kemudian masukkan kentang, daging dan asam keping
4. Setelah mendidih, masukkan daun kari, garam dan gula
5. Tunggu hingga kentang empuk dan kari betul-betul masak
6. Siap untuk dihidang bersama roti jala...