Our dinner today is kari kepala ikan merah..requested by en.suami. so, layankan je..



Bahan-bahan:

Kepala ikan merah (dibasuh bersih)
Cili kering (dikisar)
Bawang merah (dikisar)
Bawang putih (dikisar)
Bunga lawang & kulit kayu manis
Serbuk kari daging (leen gune Babas)
Santan
Asam keping/air asam jawa
Bendi (ikut suka)
Garam & gula
Daun kari
Sedikit minyak (untuk menumis)

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Tumiskan bunga lawang & kulit kayu manis hingga naik bau.
3. Masukkan bahan yg telah dikisar.
4. Masukkan serbuk kari daging yg telah dibancuh dgn air, masak hingga pecah minyak.
5. Masukkan santan, asam keping/air asam jawa. Tunggu hingga mendidih.
6. Masukkan kepala ikan merah.
7. Masukkan bendi.
8. Masukkan garam & gula secukup rasa.
9. Last sekali, masukkan daun kari.

p/s: Leen x minat sangat kari, so masak kari pn main agak2 je..haha