Leen dah berjaya masak tom yam..haha..sebab tak pernah try masak tomyam before this.tapi hari tu memang teringin makan tomyam, so leen pun try je la mne tau jadi ke..my housemates kate sedap..n leen pun rase sedap je..pasni selalu la masak tom yam..:)

So kat sini leen nak share la resipi tom yam yang leen wat tu..mane la tau ade orang nak try resipi ni ke..

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam (dipotong kecil)
2 biji bawang besar (dihiris bulat)
3 biji bawang putih (ditumbuk kasar)
20 biji batang cili padi (ditumbuk kasar) - lebihkan cili padi kalau nak lebih pedas
2 btg serai (dititik)
2-3 sudu besar pes tomyam - ikut rasa sendiri la. disyorkan guna pes tomyam dalam botol
bukan yang dalam paket tu...
5 helai daun limau purut
2-3 bii limau nipis (amek air perahan limau je) - ikut rasa sendiri nak masam lebih ke..
3-4 cawan air
garam, gula
minyak (sikit je..)
sayuran seperti bunga kobis, jagung muda, lobak, tomato

Cara-cara:
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang putih hingga wangi dan perang.
2. Masukkan ayam, kacau sekejap dan tutup periuk sebentar.
3. Masukkan air dan biarkan mendidih. Setelah itu, masukkan serai, bawang besar dan daun limau purut.
4. Masukkan cili padi, pes tom yam, sedikit garam dan gula.
5. Kemudian masukkan sayuran dan biarkan sekejap.
6. Last sekali, perah limau nipis, kacau sekejap dan matikan api.

Siap! Selamat mencuba...;)

0 comments: